När man är barn är det nästan det bästa som finns att springa runt med sina leksaker på gräsmattan utanför huset eller stugan. För ett barn spelar det egentligen ingen roll vad det är man leker med, så länge man har kul så är det spring i benen. För föräldrar däremot är det viktigt att barnen leker med säkra leksaker, som inte kan skada dem på något sätt. Med säkra leksaker innebär det att leksakerna inte går sönder, har vassa kanter eller delar och inte är gjorda med miljöfarliga och giftiga ämnen. Det innebär också att barnen inte kan skada sig på något sätt med dem, till exempel fastna i dem eller liknande.
Att leksakerna designas och skapas med säkerhet i åtanke är bara bra, allt för ofta kunde man förr höra om skräckexempel där barn skadat sig när de lekt med en tillsynes säker leksak. I Sverige och Europa har vi standarder för hur leksaker får vara utformade och vad de får innehålla. Tyvärr är dessa krav inte accepterade världen över, så leksaker som en förälder köper i till exempel Kina kan utan vetskap innehålla ämnen som både är miljöfarligt, men också giftiga att vara i närheten av. Att få fram en gemensam världsavtal på vad leksaker får eller inte får innehålla kan nog bli svårt. Då inte alla länder vill hålla sig till den höga standarden kan folk dra sig ur eller inte ens skriva under ett sånt avtal. I värsta fall kanske de tar betalt av leksakstillverkarna i hemlighet, så att leksakstillverkarna får arbeta ostört med material som inte någon borde röra.
Det är som sagt hög standard i Sverige, och tur är väl det, för med leksaker som håller länge, är säkra och miljövänliga kan barn i Sverige fortsätta att springa glatt på gräsmattorna i flera år till.